top of page

Joop Neefs al 43 jaar Shot’71 betrokken lidIn het Shot’71 jubileum jaar ligt een gesprek met Joop Neefs voor de hand. Eén van de leden van het eerste uur en lang actief in het bestuur, coördinatie van activiteiten en op provinciaal video gebied (NB80).

Joop heeft verschillende periodes meegemaakt zowel op het gebeid van techniek als vormgeving. Eén grote stap was zeker de invoering van de videorecorder. Na het filmen op super 8 camera kwam de videocamera met VHS banden. Filmen werd opnieuw aantrekkelijk met geluid bij de opnames. Bovendien was een VHS band aantrekkelijker geprijsd dan de super 8 film. Monteren was nog wel een hele klus, montageprogramma’s waren er nog niet begin negentiger jaren. In deze periode werden video aan elkaar gemonteerd met de pauzeknop op de VHS recorder. De technisch ontwikkelingen volgen elkaar op, de 8 mm bandjes werden beter en betaalbaarder.

Joop was als secretaris en coördinator van de filmgroep nauw betrokken bij Shot’71 ook heeft hij voorstellen gedaan om met interne groepen te werken. De deskundigheid nam daardoor toe: de programmacommissie, wedstrijdcommissie en technische commissie werden door hem in het leven geroepen.

Deze structuur is nog steeds in stand binnen de videogroep.

Steeds opnieuw was het noodzakelijke om je als lid maar ook als bestuur te verdiepen in de techniek. Steeds nieuwere camera’s wel complexer maar ook mooiere beelden die meer details kunnen laten zien.

Na de ‘bandjes” kwam omstreeks 2000 de digitale camera, een grote overgang. Door de opslag op een harde schijf was het mogelijk om veel meer opnames te maken. Het wissen van onnodige opnames was mogelijk. Voor Shot leden was ook dit een overgang. Niet alle leden konden de nieuwe techniek waarderen en zijn gestopt met hun hobby. Voor anderen weer nieuwe mogelijkheden om met een leuke hobby te starten.

Uitdagingen voor Shot’71

De uitdaging voor het huidige Shot’71 is zeker om een breed aanbod te bieden van activiteiten en aandacht, niet alleen techniek maar zeker ook vormgeving en geluid. Een video blijft aantrekkelijk door de combinatie van de verschillende onderdelen.

Voldoening heeft Joop nog steeds aan het maken van videofilms. De eerste belangrijke stap voor hem is het onderwerp en vervolgens het verhaal, de inhoud. Belangrijk is dat wat je wilt overbrengen ook duidelijk is. De laats video’s van Joop gaan over een bijzonder kasteel in Frankrijk maar ook een informatievideo over Heemtuin in den Bosch Zuid is de moeite van het bekijken waard.

Joop Neefs erelid vanaf 2021Tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging Shot’71 is Joop Neefs benoemd tot erelid. Door de voorzitter Pieter van Hout is toegelicht waarvoor Joop zich de afgelopen jaren voor de vereniging heeft ingezet.


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page