Film wedstrijden

Vanaf de jaren ’80 zijn bij ons de filmers van traditionele film overgestapt op video. Eerst op het analoge formaat en later digitaal. Bijna iedereen filmt nu in HD (High Definition). Ook worden de eerste proeven gedaan in 3D (3 dimensionaal) en 4K (Ultra HD). Alle leden monteren inmiddels digitaal. Films voor vertoning in het clublokaal, waar alle apparatuur voor vertoning aanwezig is, worden meestal aangeleverd op USB stick in het mpeg2 formaat. 

Twee keer per jaar hebben wij een onderlinge wedstrijd, waarbij de leden zijn verdeeld in beginners en gevorderden. In januari / februari  de “club-wedstrijd” met onderwerpen van uiteenlopende  aard. Deze wedstrijd is openbaar en wordt gehouden in den Durpsherd in Berlicum. In mei / juni de “vakantie-wedstrijd” met films die gemaakt zijn tijdens de vakantie. Dit alles op vrijwillige basis, niets moet. Een ding hebben wij met z’n allen gemeen: Kijken naar  en praten over video en de intentie hebben het beter te willen doen dan voorheen.

Alle leden monteren inmiddels digitaal op de computer met al z’n mogelijkheden en moeilijkheden. Eenheid is op dat gebied bij onze leden niet van toepassing. Er zijn nog Casablanca’s, maar er wordt ook gewerkt met Edition, Finale cut pro, Adobe en veel met Edius, om er maar een paar te noemen. Dus hulp is genoeg aanwezig. Ons devies : “eendracht maakt macht”. DVD branden is normaal maar op de club komen de leden met een USB-stickje waarop hun productie staat. Dat is zo afgesproken. Bent U iemand die van video een hobby wil gaan maken ?  Heeft u de interesse dit in clubverband te willen doen?  Zoekt U een podium voor uw films; Bel of mail ons eens voor nadere informatie.

Video Festival

Ook houden we een jaarlijkse openbare filmwedstrijd gehouden in Den Durpsherd te Berlicum. Een druk bezochte middag met diverse primeurs. Was het voorheen een “vakantiefilmwedstrijd”, later is de naam veranderd in “clubwedstrijd”, want we maken veel meer dan uitsluitend  vakantiefilms. En dat willen we graag laten zien. Voorbeelden van films zijn: het Bossche Stadhuis van Henk Dillen met al zijn prachtige en bijzondere dingen die vaak voor de buitenstaander verborgen blijven. “Streek van de Draak” van Tiny Vermeer. Hij haalde hiermee tevens een nominatie om deel te mogen nemen aan de BFM. Een passage uit het jury rapport: “de film gaat in op de betekenis van het moeras rondom Den Bosch in de loop der tijden.  De stad: een onneembare vesting voor aanvallen van buiten gedurende de Middeleeuwen. De draak die onder het moeras rondwaart.  Anderzijds is den Bosch en  omgeving zelf ook voortdurend verwikkeld  in de strijd met het water. En de laatste decennia heeft het toeristische vermaak de overhand genomen: het is er goed toeven in deze streek.  Een mooi gedocumenteerd verhaal dat er qua cameravoering en montage verzorgd uit ziet.”