Bijeenkomst Audio-Visuele Groep 

dinsdag 19 september 2023

Met de herfst op de drempel belooft dit een kleurrijke avond te worden. De kermis in Berlicum loopt ten einde maar dat geldt niet voor onze inzet. Deze bijeenkomst wordt het programma voor komend seizoen bekeken; we hebben Kees Kempenaars van de videogroep die komt kijken. Kees heeft plannen om oud materiaal tot leven te wekken. Hij zit al 42 jaar bij de groep dus dat belooft wat. Een gouwe ouwe. Stand van zaken betreffende de Expo: we krijgen 40 minuten verdeeld over 2 blokken. 

De excursie Haverleij is gepland op donderdag 21 september. Volgens de meteorologie het begin van de herfst en dat is goed te merken want er is die dag veel regen voorspeld. Jan zal de deelnemers op de hoogte houden en op tijd informeren bij uitstel. 

We starten met nieuwe series. 

Rob – Zwerven in Zweden: Rob heeft opnamen gemaakt van zijn hobby kanovaren in series van 1 en 2 uur. Deze heeft hij verknipt in korte tot hele korte stukjes. We zien er nu een voorbeeld van. De sfeer wordt prima weergegeven. De deelnemers varen hoofdzakelijk. Rob heeft hiertoe opnamen gemaakt met een compact camera. Veel filmwerk waar hij foto’s uitgehaald heeft. Naast varen zitten we middenin een sluis die het ene meer met het andere verbindt door de hoogteverschillen, net als bij ons. Er wordt gekampeerd, gekookt, brood gebakken, houtgehakt en veel plezier gemaakt. Een mooie les voor de woudlopers. Het valt meteen op dat de opnamen prima van kwaliteit zijn. Het geluid wordt gedurende de hele series afgewisseld met rustig, door kabbelende muziek en life-geluid. Dat laatste bepaalt de sfeer. Interessant te zien hoe men bezig is; de rest bedenk je zelf maar, aldus Rob. 

  Ad – August von Bonstetten: een Zwitserse soldaat die 200 jaar geleden als soldaat in de rang van luitenant gelegerd was in Den Bosch. Zwitsers werden al vanaf de 16e eeuw gebruikt om in het leger te dienen. Vandaar de uitdrukking “geen geld, geen Zwitsers”. Echter, het leger verveelde zich maar om de tijd te doden ging August tekenen. Hij heeft een dagboek vol schetsen en tekeningen van bekende plekjes in de hoofdstad nagelaten. Dit is in boekvorm verschenen wat Ad aangeschaft heeft. Hij vergelijkt de afdrukken met de situaties nu en projecteert ze aanvankelijk naast elkaar voorzien van tekst (witte letter op zwarte achtergrond). Leuk gedaan in coronatijd, aldus Ad. Later in de serie worden de prenten beeldvullend wat voor de meesten rustiger over komt. De muziek heeft voor mij een echt Middeleeuws karakter wat hier prima bij past. 

Hugo – De Passiebloem: een serie eerder vertoond en nu bestemd voor de Expo op 5 november. De beelden van de bloemen komen redelijk scherp over. Alleen de persoon (Hugo) aan het einde toont lichte overbelichting. De tekst is goed. Sommigen konden de woorden niet allemaal even goed verstaan maar na een tweede keer en aanpassing van een gehoorapparaat was het prima.  De muziek en de stemmen zijn door Hugo zelf gemaakt. 

 Jan – Flaneren in Lazise: we gaan naar Bella Italia en op muziek van Eva Cassidy – mogelijk voortgekomen uit de oude Rock-and-Roll – toont Jan beelden van een toeristisch plaatsje aan het Gardameer in de avondschemering met veel zich vermakende mensen op straat en aan het water. De opnamen zijn wat lukraak genomen, niet altijd geweldig maar wel sfeervol. De muziek is wat metaalachtig. À propos: dit kun je bijregelen door met de equaliser de hoge tonen wat af te zwakken. Een vlot gemonteerde weergave waarvan sommige foto’s wel erg kort staan. Soms toch nog wat hardere overgangen uitproberen. Voor Jan was de uitdaging om vooral de horizon op dezelfde plek te houden en de synchronisatie in tijd qua belichting van daglicht naar avondlicht goed weer te geven. Vooral het vastleggen bij avondlicht was de uitdaging voor Jan. Niet twijfelen maar schieten. Nu zie je de avond opkomen en dat is goed voor de sfeer.

Pieter – op eigen laptop toont hij 360 graden opnamen genomen met een drone boven de wijk Haverleij (eerder als link rondgestuurd) ter voorbereiding op de excursie. Hij toont ons de constructie van het hele gebied, de bouwwerken, zowel van boven als vanaf de grond. Net als Google Maps. Duidelijke foto’s met een camera die maar liefst 8 K aan kan. De scherpte/diepte is enorm. Architectuur volop. Pieter laat zien hoe dit ‘kastelendorp’ gemaakt is en in elkaar zit. Daarnaast veel natuur en gelegenheden voor ontspanning. Dit alles voor de duidelijkheid wat de deelnemers daar kunnen verwachten en zo hun plan kunnen trekken.

Volgende bijeenkomst dinsdag 10 oktober in de Moerkoal.

Hugo

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *