AV avond 10-10 2023
Het is volop herfst deze 10e van de 10e maand. Buiten waait het lekker fris maar binnen heerst de AV-sfeer. Na de opening van Jan biedt Pieter zich aan met maar liefst 2 series, Ad gaat nog een keer op herhaling en Corrie heeft een persoonlijke bijdrage uit haar privé-album. Ook passeert Haverleij als een soort rode draad de revue.
Mededelingen:
⦁ Op 21 november komt gastspreker Ronald Peeters zijn werk laten bewonderen en bespreken.
⦁ De EXPO is zoals bekend op 4 en 5 november. Zondag 5 gaat de AV- Groep de projectie houden tussen 14:00 uur en 15:00 uur met 10 minuten pauze tussen de 2 blokken. De Fotogroep gaat opnamen maken van bezoekers die op het grote scherm geprojecteerd gaan worden. Pieter gaat Haverleij en Berlicum van Boven tonen met een speciaal systeem touchscreen waardoor bezoekers met een druk op de gewenste plek op het scherm deze in detail kunnen bekijken.
De series:
Corrie – Remember 14 september: Corrie gunt ons een blik in haar privéwerk. Het heeft haar 30 jaar gekost voor ze hieraan kon beginnen. Maar 14 september jl. was het dan zover. Het trieste relaas van hun 19- jarig dochtertje Tanja die, ondanks meerdere operaties in haar leven, niet ouder is geworden. Toch heeft Corrie er een pracht serie van gemaakt. Met muziek o.a. van Bryan Adams Here I am en Benny Neyman Waarom fluister ik jouw naam nog? Heel toepasselijk. Uiteraard beelden samen met haar 2 zusjes, haar moeder en vader. Met scherp en onscherp heeft Corrie de nadruk op Tanja gevestigd. Opnamen in Londen na de operatie samen met echtgenoot André zijn heel aandoenlijk. Ook heeft Tanja een gastoptreden gedaan als Madonna-fan in een tv-show uit 1986. Corrie had de beeldband hiervan opgevraagd en deze verwerkt in de serie. Deze bandopname is natuurlijk goud waard. De serie is een gevoelige herinnering aan een mooie tijd maar die niet voor een breder publiek zal worden vertoond, aldus Corrie. Jan vraagt zich af waarom eigenlijk niet.
Ferdinand – Haverleij: de serie is nog niet af maar de maker gunt ons een eerste blik. Het gebied bestaat uit groepen van ‘kasteel’ woningen en de bezoekers proberen elke groep dezelfde projectietijd te geven. Typerend is dat de ene auteur mensen erbij neemt terwijl de ander die juist vermijdt. Mooie symmetrische opnamen met goede kleurverzadiging. Ook de terrasjes, voor gezamenlijk gebruik, aan de achterkant ontkomen niet aan de belangstelling van de auteur. Het weer was soms wat grijzig hetgeen aan sommige opnamen toch wel enigszins te zien is. Daar ontkomt geen fotograaf aan. Zachte pianomuziek – Liszt Three concert etudes (?) – versterken de beleving van deze moderne en stijlvolle architectuur. Opnamen met spiegelingen doen het uiteraard prima. Het lijkt een verlaten dorp, een slaapdorp. Geparkeerde auto’s verraden de leefbaarheid. Ook het natuurgebied eromheen komt goed uit de verf. Voor velen onbekend terrein, zo blijkt. Het is wel leuk, merkt iemand op, dat je als groep op plekken komt die je helemaal niet kent.
Ad – August von Bonstetten: voor de tweede keer gaan we terug in het verleden. Ad heeft de foto’s wat groter gemaakt zodat deze duidelijker zijn. Een foto toegevoegd. Het portret van August ‘hangt’ er aan het einde misschien wel een beetje bij. Het is duidelijk een beleving voor vooral de oude Bosschenaren. De muziek waarin een spinet bespeeld wordt, past er goed bij. De serie begint even zonder die muziek, mogelijk om de aandacht op de inhoud/ het verhaal te leggen en dan begint de show om op dezelfde wijze te eindigen.
Jan – Heesterburgh, kasteeldorp in het groen: ook voor de tweede keer. Jan heeft er 6 foto’s bijgeplaatst. Vooral de wilde bloemen komen goed uit de verf en uit de grond. Dit maakt de serie wat vrolijker. Hier zien we meer mensen omdat Jan de nadruk wil leggen op de leefsituatie met veel tuinen waarin de bewoners vaak vertoeven. Bij architectuur horen mensen, aldus Jan. Ook heeft hij wat lichte zoom toegevoegd wat de serie wat verlevendigt. Mooie kleuren die echter niet bewerkt zijn, alleen is het contrast soms wat verhoogd. Jan voegt eraan toe dat de architect is Sjoerd Soeters van architectenbureau PPHP – Pleasant Places Happy People – die ook de Johan Cruijff ArenA ontwierp.
Pieter – Gegijzeld maar niet verslagen: Pieter heeft 2 jaar geleden deze tentoonstelling over de periode 1942-1944 in het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel op verzoek vastgelegd, script en teksten geschreven en er een serie van gemaakt. Muzikaal ondersteund door Erik Satie’s Gymnopédie beleven we een periode waarin een aantal mensen uit het verzet werden gegijzeld. Pieter heeft het intro door de voorzitter op film gezet wat daarna als inzet tijdens de ‘rondleiding’ gebruikt wordt. De foto’s zijn uit 360 graden opnamen gehaald. De tentoonstelling is alleen op afspraak te bezoeken. Zie onderstaande link.
Voor de liefhebbers: https://www.gijzelaarskampbeekvliet.nl Doe je voordeel ermee, is geheel gratis en je krijgt ook nog gratis koffie bij ontvangst! Pieter maakt nog een opmerking over het haperen van de beelden bijvoorbeeld bij panorama’s. Het is afhankelijk van het type monitor en de frequentie. Als dit met 24 beelden /seconden uitgevoerd wordt is het minder maar met 25 beelden weer wel. Het verschilt.
Pieter – het Beleg van Den Bosch: we spreken over het jaar 1629 toen Frederik Hendrik het Beleg van den Bosch coördineerde. Dit werd nagespeeld in kasteel Maurick in Vught tijdens een open dag. Pieter heeft van tevoren met een drone opnamen gemaakt in februari, dus kale bomen. Tijdens de open dag, verder in het voorjaar, verkleurt de natuur. Pieter merkt dit op om ons de wind uit de zeilen te halen. Ook hier weer 360 graden opnamen. Hij werkt met eerder genoemd touchscreen zodat hij via het scherm de beelden kan regelen.
Volgende keer 21 november met als gastspreker Ronald Peeters.
Hugo